VLEZSVAR máme za sebou - Berounka se líbila

25.07.2013 10:32

Máme za sebou již 12. velkou letní expedici za sluncem vodou a rumem, letos jsme se vypravili na Berounku, starou řeku, kterou máme všichni rádi. Letošní akce byla trochu výjimečná, jelikož se několikrát měnil počet účastníků. V pátek 12.7.2013 nejdříve vyráželo 5 lidí - Standa senior, Standa junior, Helmut, Luky senior a Luky junior. Dalšími účastníky byli Ráca, Labuťka, Honzík a Švarcik, kteří přijeli až po první skupině do tábořiště u Dolanského mostu. 

Příjezd byl velkolepý jako vždy, alkoholu plné žejdlíky a radost až do rána. Zato ono zmiňované ráno bylo plné bolehlavu a žízně. Toto jitro nás také opustil Standa senior, který nás jen dovezl a zase pro nás na konci přijede, nebojte :-) Měl bych ještě zmínit prohlídku autobazaru v Břasech, kterou Standa sr.+jr. ještě stihli shlédnout. Vypluli jsme na cestu a původně jsme měli v plánu dojet až na Kobylku. Nepovedlo se, do cesty se postavilo několik kiosků a naše sobotní putování skončilo v Plané nad Mží :-) V tomto tábořišti jsme založili požár, vypili několik piv a čekali na další účastníky, Františka a Álu. Nakonec přijeli, a tak se naše výprava zase o něco rozrostla.

V neděli ráno, tedy dopoledne jsme se všichni probudili do krásného dne, plného slunce, vody a plánů, že tentokrát tu Kobylku už dáme. Jelikož se toto plánování trochu v kiosku protáhlo, Ráca s Labuťkou a Honzíkem dnešní plavbu vzdali a vyrazili zpět do civilizace, domů do Dubí. Výprava tedy zase čítala o několik členů méně. Plavba nakonec probíhala podle plánů, několik zastávek, jedno nečekané koupání před jezem a k večeru jsme dopluli na Kobylku. Kemp jako vždy pěkny, včetně obluhy v kiosku (Klára a Míša). Večer ještě proběhl fotbalový zápas, který byl kvůli špatným světelným podmínkám v poločase přerušen ve stavu 9:10 (nevím však, kdo proti komu). V pondělí dopoledne zápas pokračoval, už ale nevím jak skončil. Zřejmě remíza, nebo taky ne. To je zajímavý. Tento den jsme vyrazili směr naše oblíbené tábořiště U Potůčků. Cestou jsme míjeli několi jezů, areál Na Rybárně, hrad Krašov, Jardovo chatu (na požádání Ája vysvětlí), tábořiště U Bobíka a u Mloka. No nakonec jsme se dočkali. Byl to zajímavý den, přes noc se naše výprava o jednoho člena zúžila a ráno zase rozrostla (stále stejná osoba). No nic večer to byl náročný, kuřata, škvarkové placky, paňáky a tak...

Úterní cíl byl stanoven na Zvíkovec, cestou je jen jeden takovej kratší asi sedmikilometrovej volej, ale zvládli jsme to, včetně prohlídky kostela sv. Petra a Pavla. Z vody jsme viděli i nový atomový kryt ve Ptyči. Zvíkovec byl na svém místě, kemp, jez, most, kemp. No a večer hospoda U šesti trampů. Dlouhé, náročné (hlavně na játra), ale docela v pohodě :-) Ale to ráno, nejen že s kocovinou, ale ještě jsme se museli rozloučit s Helmutem, pro kterého si přijel jeho otík, aby ho odvezl domů, kde dohlížel na řemeslníky, kteří mu vyměňovali dveře, či co. Zase je nás méně, tedy pokud dobře počítám, šest. Dnešní trasa čítala cca šest kilometrů, leháro a pohoda, cíl ve Skryjích. Takže koupání, plavání a jez u ústí Zbriožského potoka. Tam nás překvapil místní kiosek svou nabídkou kvalitního alkoholu a velkým výběrem piv (Bakalář, světlý, tmavý, medový,...), takže jsme na poslední kilometrovou štaci nasedali do lodí v lehce podroušeném stavu. Co se nestalo, druhé nedobrovolné koupání, Standa se Švarcikem. Pak už jen Skryje, hospoda, nová hra Poprchává. Víc si z toho dne nepamatuju :-) Ráno jsme měli v plánu brzy vstávat, zabalit a jít na výlet do Skyrjí (někteří k jezírkům), trochu se to prodloužilo a vyráželi jsme na řeku někdy kolem čtvrté odpolední. Měli jsme před sebou cestu na Višňovou IV. Řeka lehce tekla, zastávka U Rozvědčíka, kde jsou od té doby, chudší o pár skleněných půllitrů, přívoz v Branově, jez v Branově, kemp v Branově s kioskem a nakonec parta lidí ze Stráže p. R. se zásobou koly, rumu a veselého kvítí. No dopluli jsme po deváté večer, což se mi, Švarcikovi, nelíbilo a měl jsem krámy. Poté proběhl večerní průzkum Višňové I, Višňové II, Višňové III a Višňové IV, aby se zjistilo, že stejně všude v deset večer zavírají hospody.

Pátek byl ve znamení odpočinkového dne, tedy trochu netradičního, jelikož jsmě měli naplánováno osm kilometrů na řece se zastávkou na Křivoklátě. Krásné to místo, sice už chtějí 20 Kč za vstup na nádvoří, ale dá se. Výstava řezbářů byla krásná, takové blbosti a přitom to muselo dát hodně práce :-) Klasická lukostřelba a kušostřelba, oběd u Sýkory no a pak už jen pár kiláčků do Zbečna. Všichni dorazili v pořádku i Standa senior už na nás v kempu čekal, tak se mohlo začít znehodnocovat alkoholické i nealkoholické nápoje a zhodnocovat celou expedici.

Byla to krásná voda!

 

Zapsal: Švarcik