Jarní vodácká výprava na Vltavu - zpráva o průběhu

11.05.2014 20:27

Chtěli jsme si užít klidu a pohody na jarní vodě a díky všudypřítomnému nedostatku vody jsme se rozhodli, že vyrazíme na Vltavu z Vyššího Brodu. Jak jsme zjistili, neměli jsme ten nápad jen my.

Vyjížděli jsme ve středu po páté z Teplic, před půlnocí jsme dorazili do kempu v Rožmberku. Kolona na R4 byla nekonečná, určitě všichni jeli na Vltavu. Ve čtvrtek ráno dorazila zbylá část naší výpravy a mohli jsme se přesunout do Vyššího Brodu, odkud jsme měli v plánu vyplout, nebýt však objížďky. Vypluli jsme tedy až z místa blízko železniční trati, kde jezdí vlak jen v úterý a v květnu, nedaleko jezu Herbertov. Plavba probíhala až na pár výjimek podle našich představ, voda studená asi 12 stupňů Celsia, ale všude halda vodáků (zřejmě z té kolony). U Veverek narváno, ale pár odznaků jsme přeci jenom získali (modří už vědí), a tak jsme s několika zastávkami dopluli do Rožmberka, kde jsme v místní Rybářské baště ochutnali konečně dobré pivo, Kozlíka. Následně proběhla malá změna posádek a na této výpravě první a poslední břehuláček. Dál večer proběhl klasicky. Do zavíračky v místním kiosku.

Na pátek jsme měli naplánován úsek až do Českého Krumlova. Cestou zastávku v Branné na pivo a u Vikinga na jídlo. Vše proběhlo podle plánu, na jezech ve Větřní a u Papouščí skály žádné problémy a my se těšili na večeři a hokejový zápas (CZE-SVK) v pivnici Kavalírka v Novém Spolí. Nebýt smrště sobíků, napíšu vám i jak to bylo v Kavalírce skvělé, jenže si to nepamatuju.

Sobotní ráno odpovídalo stavu z páteční noci, takže přišly na řadu věty ve smyslu, už nikdy nebudu pít apod. Ještě jeden důsledek měla páteční prokalená noc, nutná sobotní návštěva Českého Krumlova a vyhledání bankomatu, tak to bylo velké. Krumlovské jezy nás celkem nepřekvapily, až na Jelení lávku, jelikož už je to nudný jez, ve kterém se loď vlastně úplně zastaví. Dále jsme zastavili U Milana a pak nás už jen čekala dlouhá štreka bez kiosků do Zlaté koruny, kde se naše výprava rozdělila na ty, co vydrželi až do konce a pojedou domů až v neděli a na ty, kteří jeli domů hned. My kluci, co jsme vydrželi, jsme si zanadávali u fotbalového utkání Liberec - Teplice, zahráli si celkem nudnou stolní deskovou hru Pivní závod, poté několik druhů karetních her a před půlnocí se uložili ke spánku, abychom byli čilí na cestu zpět domů.

Pobyt to byl pěkný, příště musíme zopakovat.

 

Zapsal: Švarcik